Örskär i Öregrunds skärgård

Örskär i Öregrunds skärgård

Vi jobbade oss uppåt med Ruth! Först tänkte vi ta oss till Örskär genom att åka på östra sidan av Gräsö men vi valde till sist att åka upp mellan Gräsö och fastlandet. Vi kom på att vi kanske skulle ta oss in till Öregrund för att se folk och vara lite i civilisationen, men vi pallade inte när vi väl kom upp. Vi åkte vidare istället! Vi fick en fin dag till sjöss! Strax efter vi passerat Öregrund till väster stannade vi till och försökte oss på att fiska med mindre lyckat resultat…

Havet var helt stilla och solen sken även om ett oväder väntade runt hörnet, men om det var vi helt ovetandes i denna stund.

Det finns en bra brygga vid Örskär där det får plats ett fåtal båtar. Man förtöjer på en boj, det blåste litegrann men allt gick bra! Vi hoppade iland och gick till fyren, en promenad på ett par kilometer. På ön finns ingen biltrafik och större delen av ön är ett naturreservat som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.

Örskärs fyr

Örskär har varit en fyrplats sedan 1600-talet och är efter Landsorts fyr den äldsta i Sverige, fyren är fortfarande i drift. Naturen på ön är riktig frodig, vi trodde att det skulle vara kargare men det visade sig finnas skog och rätt lummigt. Vid fyren är det kargare, där är det mer som man kunde förvänta sig i ytterskärgården. Vi stannade till och fikade med vår medhavda matsäck med kaffe och bulle.

Vill man se orkidéer ska man åka till Örskär. Det finns massor av olika orkidéarter och är en av de få platser i Sverige . Man har även möjlighet att se eller höra den ovanliga gölgrodan. Mellan hamnen och fyren fanns ett ställe där man kunde avvika lite från vägen till ett ställe där man kunde hitta gölgrodan. Tyvärr hörde vi den inte den här gången, vi får göra ett nytt försök nästa gång vi kommer hit!

Ön kan också nås med passbåt från Gräsö.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.