Fin ankringsplats vid Tjärsholmen i Öregrunds skärgård

Fin ankringsplats vid Tjärsholmen i Öregrunds skärgård

Vi satte kurs upp mot Gräsö och hittade en liten vik mellan Tjärsholmen och Sladdarön i Öregrunds skärgård att övernatta vid. Vi kom fram tidigt på eftermiddagen så vi satte oss på akterdäck och njöt av det fina vädret.

Det var inte helt lätt att hitta ett bra ställe att andra vid, det tog sin lilla tid. Med rakt sydlig vind och farleder samt mycket sten och grund tag det sin lilla tid att hitta ett bra ankringsställe. Vi funderade på att svajankra men så hittade vi en fin ankrinsplats vid Tjärsholmen, en toppenvik norr om Sladdarön. Det var djupt och viken passar även bra för segelbåtar. Eftersom det blåste en del tog vi jollen och sate ett spring vid närliggande bergshällar. Från aktern kunde man se lite snabbare båtar åka i farleden strax utanför, men det var så långt ut att man inte stördes av motorljuden.

Vi såg en havsörn på mycket nära avstånd, helt underbart! Kapten Roy fiskade och fick en abborre på kroken, som naturligtvis fick åka tillbaka i vattnet igen. Nästa morgon satte vi kurs mot Örskär, men man vet aldrig var man hamnar…vindar och väder bestämmer målet.

Runt om i Roslagens skärgård finns flera naturreservat och massor av ställen att vandra i. Jag kan tänka mig att östra Gräsö passar bra för kanoter och kanotsemestrar, sjökortet visar däremot extremt med grynnor och blir lite mer svårtillgängligt för större båtar. Jag skulle hellre gå på utsidan av Gräsö mot Örskär men med vädret för dagen och för att slippa åka runt de större öarna för att slippa alla grund tog vi insidan upp. Vi hade rak sydlig vind och fick en medvind som hette duga. När man seglar fram på solenergi vill man gärna ha vinden i aktern för att kunna åka 1-2 knop snabbare.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.