Gräddö Gästhamn

Gräddö Gästhamn

Vaknade på Lidö till ett helt fantastiskt väder! Vi kastade loss för att hitta en vik eller klippor att ankra vid för sol och bad. Vi åkte runt hela Lidö men det var för mycket trafik och för f¨ställen att ligga skyddat på för den sydliga blåsten. Kursen sattes därför mot Gräddö hamn, planen var egentligen att åka dit dagen efter för att bunkra mat och hämta ut våra förbeställda varor på Systembolaget. Men semestrar man på en båt är det vind, väder och ankringsplatser som bestämmer vart man hamnar.

Udden utanför Gräddö

Det är ett myller av människor och en strid ström av båtar till macken från tidig morgon till sen kväll, rörigt och körigt i hamnen. Vi låg längst ut och fick en förträfflig eftermiddagssol men med nackdelen att många båtar åker alldeles för fort i i hamnen med stora vågor som resultat. Inte helt kluckfritt om man säger så.

Gräddö gästhamn

Vi traskade upp till Ica och Systembolagets uthämtningsställe. Butiken var riktigt trång med tanke på alla människor därinne, för trångt så här i Coronatider. När vi var på COOP Kyrkviken, Möja hade de ett system med att en i familjen fick gå in och alla var tvungna att ta en kundvagn så att det blev ett naturligt avstånd mellan kunderna, det systemet skulle funka ypperligt även på ICA i Gräddö. Personalen gjorde dock sitt bästa mitt i kaoset.

Gräddö hamn
Gräddö hamn

Fakta Gräddö

Gräddö

Gräddö var i äldre tider en betydande fiskeby och en sjöfartsort under segelfartygstiden. På 1700-talet landsteg ryssarna på Rådmansölandet under sina härjningståg. Runt sekelskiftet var Gräddö hemmahamn för många Roslagsskutor (sandkilar, vedjakter). Under 1920-30-talen blomstrade pensionatsrörelsen. När tillströmningen av sommargäster var som störst före andra världskriget fanns inte mindre än fem pensionat i Gräddö. Waxholmsbolagets flaggskepp ”Norrtelje” trafikerade länge sträckan Stockholm-Norrtälje och en av de större ångbåtsbryggorna var Gräddö. Under andra världskriget hade också Stockholmseskadern sin bas här. År 1959 startade Vikinglinjen sin Ålandstrafik från Gräddö ångbåtsbrygga. Den ökande ångbåtstrafiken krävde bättre kajplats och år 1962 färdigställdes en ny kajplats med tullstation utmed vikens östra strand. Numera har färjetrafiken flyttat till Kapellskär. Text: Visit Roslagen, hämtad 20 juli 2020.

Sevärdheter

Inskriptioner på berget vid Kvarnudden minner om den tid under andra världskriget när Stockholmseskadern hade sin bas i Gräddö. Numera är Kvarnudden, förutom en vacker utsiktsplats mot Norrtäljeviken, ett genuint bygdecafé och restaurang. Rådmansö bygdegård drivs av bygdegårdsföreningen och hyrs ut för privata fester. Här hålls Rådmansödagen varje år. Service: ICA-butik, postservice och Systembolaguthämtning..

Gästhamn med sjömack, 60 platser, hamndjup 1,5-8 m, ångbåtsbrygga och båtvarv.Björkö-Örn, badplats med sandstrand och stor campingplats samt kiosk. Text: Visit Roslagen, hämtad 20 juli 2020.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.