Lidö Gästhamn

Lidö Gästhamn

Efter Storskär i Norrpada gick färden mot Arholma Österhamnen. När vi kom fram var det fullt på Skärgårdsstiftelsens bryggor så vi lade oss på svaj i bukten. Vi låg skyddat i alla väderstreck även om det inte blåste så mycket när vi var där. Österhamn har bastu och bryggor att förtöja vid, smidigt! När vi vaknade dagen efter beslöt vi oss för att åka till Lidö istället, av ingen speciell anledning egentligen, Arholma får bli någon annan gång helt enkelt.

På Lidö finns det fina promenadstråk och vädret var toppen! Vi gick till Österhamnen, naturhamnen och tillbaka.

Lidö

Vi bokade bord på Lidö Värdshus med kompisarna på Ann Caroline af Uppsala och Marianne. Det var en trevlig stämning med Lyxorkestern spelandes i bakgrunden och maten var god, även om hamburgaren enligt vännerna inte var top notch. Jag beställde sparris till förrätt och pluma till varmrätt, det var riktigt gott med ett glas rött till.

Lidö värdshus
LIDÖ Värdshus

Bastubad stod på agendan efter middagen. Bastun hyr man uppe i värdshuset och den var klar när vi kom.

Fakta Lidö

I norra skärgården, en bit från Räfsnäs och Kapellskär ligger Lidö med några av norra skärgårdens mest opåverkade naturskogar. Här finns ett rikt fågelliv med bland annat fiskgjuse, duvhök och havsörn. Stora delar av den idylliska ön saknar bebyggelse och är som gjord för vandringsturer. Vill man upptäcka stränderna finns kajaker och roddbåtar att hyra. Text: Visit skärgården, hämtad 18 juli 2020.

Sedan lång tid tillbaka har det funnits bebyggelse på Lidö. Man tror att öns historia sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Omkring 1634 ägdes Lidö av Bengt Oxenstierna som lät bygga ett ståtligt barockslott på ön.
Lidö härjades av Ryssarna 1719 och slottet förstördes till grunden.

1764 köptes Lidö av Arholma-sonen Matts Person-Holmers, kapten på Ostindiska Companiet, som lät bygga den nuvarande herrgården på ruinerna av det gamla slottet. Idag vittnar bland annat Kinarummets exotiska tapeter om hans äventyrliga yrke.

Från 1920-talet fanns här Sveriges största minkfarm, men den lades ner 1945 då Stockholms stad förvärvade Lidö och gjorde ön till ett sommarhem för husmödrar. Kvarnen nere vid ångbåtsbryggan härrör troligen från början av förra seklet.

Numera är Skärgårdsstiftelsen ägare av ön och turistverksamheten med Lidö Värdshus och dess delar ägs och drivs av Hugo Olofsson och Olle Tejle. Text: Lidö VärdshusLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.