Norrpada – Storskär

Norrpada – Storskär

Efter natten på svaj i Rödlöga vid Seglarberget åkte vi vidare mot Norrpada. Det var en kort distans om ca 12 nautiska mil. Det var ett magiskt väder med lugna vatten och lysande sol. när vi kom fram hade kompisarna ankrat vid Storskär, vår båt går inte lika fort eftersom vi oftast kör på solenergi.

Norpada

Vi tog en promenad upp på berget, vissa partier var det lättare klättring men även genom blåbärsbuskar , se upp för huggorm!

Kapten Roy klättrar på berg på Storskär

Ramslök växte i klippskrevorna, kikar man noga på bilden nedan kan man se dom bland gräset.

Middag på Storskär i goda vänners lag

Vi låg fint vid några klipphällar och ett berg precis bakom. Här kan man hitta fina skyddade platser att ankra på i alla vindar och väderstreck. På kvällen hade vi sol och vi åt middag på bergshällen. Vi hade även en luftgevärstävling, oklart vem som vann…

Fakta Norrpada – Storskär

I Norrpada ytterskärgård lockar ett trettiotal obebodda öar med flera ovanligt väl skyddade naturhamnar till strandhugg. Ögruppen utmärker sig med resliga klippöar, blankslipade hällar och runda bergsknallar, avbrutna av svårforcerade, låglänta busksnår. Många båtägare återvänder år efter år.

I sänkorna växer al, asp och ask och sommartid blommar karaktärsväxter som ramslök, kungsmynta, spenört och storrams. Hela reservatet är värdefullt för häckande sjöfågel. På Hallskär-Idskär finns även ett för skärgården unikt bestånd av idegran.

Men kanske är Norrpadaskärgården ändå mest känt för att Storskär, som inte ingår i Skärgårdsstiftelsens innehav, i juli vart tredje år utgör sammanträdesplats för den så kallade Pelarorden, eller Den oomkullrunkliga pelarorden, grundad 1882 av Dramatenskådespelaren Axel Hultman.

Bland medlemmarna återfinns kända namn som Albert Engström, Evert Taube och Olle Adolphson. Från början kunde endast män bli medlemmar men numera är även kvinnor välkomna. Text: Skärgårdsstiftelsen. Hämtad 14 juli 2020.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.