Rödlöga

Rödlöga

Mellan träskö Storö och Rödlöga är det cirka 14 nautiska mil. En nätt liten tripp där vi åkte i lugna vatten och riktigt fint väder. Stora mörka moln lurade på avstånd men de tog sig aldrig ut över oss.

När vi kom fram till Rödlöga och Seglarberget lade vi oss för ankar mot berget. Vi hittade en bra plats vid en bergsklyka, väl förtöjda för vind från sydväst och med spring låg vi säkert, för stunden i alla fall. Kapten Marie och kapten Helena gick upp på land och läste på informationstavlan att det var ”Göstadagen” idag. De hade bland annat ostförsäljning men bara fram till klockan 17. Vi sprang till Rödlögas handelsbod och kom fram med 5 minuters marginal… Det inhandlades lite Kaltbach och en fantastisk gorgonzola.

Stigen mellan Seglarberget och Rödlöga handelsbod (där det även finns både mack och café) tog ca 10 minuter. Stigen är ringlande och det känns som att gå igenom en djungel. Den sista biten går genom folks trädgårdar. De allra flesta husen är röda och hela ön mycket mysig. Waxholmsbolaget kör hit varje dag så har man ingen egen båt kan jag rekommendera en tur. Det finns vackra röda klippor som man kan bada ifrån och flera leder/stigar som är väl utmärkta bara att börja promenera.

Stigen mellan Seglarberget och Rödlögaboden

På kvällen körde Jill Johnson en livekonsert på Youtube som vi tittade (lyssnade) på! Helt magiskt bra! Tack Jill!

Utsikt från båten under konserten med Jill

Dagen efter tog vi jollen till handelsboden och café Truten. På caféet hade dom riktigt inbjudande kakverk att bjuda på. Vi köpte varsin drottningpaj med vaniljsås, 10 fendrar av 10 möjliga i betyg.

Efter att ha solat på båten blåste det upp rejält, vinden vände och Micke hjälpte till att hålla båten för att den inte skulle slå i klipporna. Vi kastade loss och lade oss på svaj. Det kändes säkrare! Det regnade och blåste en stund men avtog rätt snart.

Seglarberget Rödlöga

Andra vänner kom och det lade sig på svaj bredvid. Med vårt ankare åt nordost och deras ankare från sydväst låg vi riktigt bra även om det tydligen retade en del seglare att vi låg ”fast” och inte svajade runt. Imorgon tar vi sikte på Idskär.

Café Truten

Fakta Rödlöga

Redan under 1530-talet hade Rödlöga en liten, bofast befolkning, som livnärde sig på fiske och jakt. Enligt den lokala traditionen ska Rödlögaborna ha undgått rysshärjningarna 1719. På ön finns en liten by med genuin, äldre bebyggelse och skärgårdens ostligaste lanthandel och café. Gammelstugan mitt i byn inrymmer ett litet museum med glimtar från öns historia. Det finns inga vägar, bara slingrande stigar tvärs över ön, några är snitslade och erbjuder fina promenader. Badklipporna mot havet på öns östra sida ger goda möjligheter till sol och salta bad. Totalt finns under sommaren runt 150 hushåll på ön. Det finns ingen fast el, men många öbor använder sig av alternativa energikällor, till exempel solceller och vindkraftverk.

Rödlöga har haft fast båtförbindelse sedan 1954, då Gösta Söderman, skärgårdsprofil och Rödlögabodens grundare, fick rederierna att trafikera ön. Detta för att få ut varor till affären, men också för att locka turister. Idag gästas ön av såväl båtfolk på egen köl som dagsbesökare med ordinarie båttrafik. Text: Visit skärgården hämtad 13 juli 2020

Länkar

RödlögabodenLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.