Träskö Storö via Kålö

Träskö Storö via Kålö

Vi åkte först från Möja för att tömma toaletten. Det finns en septiktank i sundet mellan Lökaö och Bockö som vi åkte till. Efter det satte vi kurs på Kålön som ligger norr om Möja. En del av ön är en klubbholme där man kan lägga till vid deras bryggor. Vi stannade en kort stund och drack kaffe men vindarna låg helt fel den här dagen så vi valde att kasta loss och styra mot Träskö Storö istället.

Träskö Storö är en favorit! Hit har vi åkt nästan varje år. Vidunderlig utsikt från berget! Massor av båtar men gott om utrymme att röra sig på även om båtarna ligger tätt ibland.

Utsikt från berget, bästa ankringsplatsen!

Det finns en vedeldad bastu och man kan ta långa promenader på ön.

Självklart bastade vi varje dag! Får inte missas!

Skärgårdsstiftelsen sköter om driften av ön och just idag kom de ut med massor av får som skulle få beta av marken. Vilken sommaridyll!

Tröskö

Fakta Tröskö Storö

Träskö-Storö är en del av Hjälmö-Lådna naturreservat. Här finns en skyddad vik/flad som är en populär naturhamn för fritidsbåtar.

Släta berghällar gör det enkelt att förtöja båt i den skyddade naturhamnen. Väl iland kan du mötas av betande får från Västergården på Hjälmö, ta en bastu eller promenera längs naturstigen. Skärgårdsstiftelsen har ägt stora delar av ön sedan 1963. Torpet nära bastun kallas ”Augustssonskans torp” efter kvinnan som var bosatt här fram till 1970-talet. Södra sidan av Träskö-Storö är privatägd.

Ön har ett rikt djurliv, här bor grävling, räv, hare, rådjur och ibland även älg. Har du tur kan du både se havsörn och fiskgjuse. Från 1 april till 15 juni är det fiskeförbud i viken för att gynna tillväxt av gädda och abborre.

Text: skärgardsstiftelsen hämtad 13 juli 2020.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.