Ostholmen till Kyrkviken på Möja

Ostholmen till Kyrkviken på Möja

När vi lämnade Ostholmen tappade jag min mobil trots att jag hade den i fickan på min ”seglingskjol”. Kjolen har en bra mobilficka med en rejäl tryckknapp på, men vad hjälper det om man inte stänger knappen? Nu ligger min mobil som är ett halvår gammal på havets botten. När jag upptäckte att mobilen var borta åkte vi tillbaka in till viken för att leta med noll framgång, det trots att kapten Roy dök i och letade med simglasögon och allt. Så nu väntade 4 veckors semester utan mobil, swisch och sociala medier. Till min räddning hade kompis Micke en extra mobil som jag fick låna, för jag hade ju inte med min jobbtelefon, det hade varit bra för i den har jag ju allt, men men det löste sig bra! Tackar tackar!

Kyrkviken gästhamn på Möja

Möja är ett mycket mysigt ställe med en liten hamn, båtmack, värdshus och en hamnkrog. Möja har också en Coop-butik där vi fyllde på matförrådet.

Gästhamnen är liten, ett tjugotal båtar får plats. Vid inloppet finns det platser vid bryggan på styrbords sida och längst in i hamnen. Det är tillräckligt djupt även för segelbåtar. På barbords sida är det utmärkt som ankringsplatser mot klippan, våra kompisar som kom lite efter oss fick lägga till där. Som det verkar ska de bygga bryggor även där men de var inte klara ännu.

Möja

Värdshuset var fullbokat till middagen så vi tog in en charkistallrik på hamnkrogen istället och bokade in oss på frukost till morgonen på värdshuset.

Vi spanade också in strutsfarmen. Den hittar man cirka 1, 5 kilometer från gästhamnen. Perfekt att röra på benen en stund. det blir mycket sittande på en båt annars.

Fakta Möja Kyrkviken

Möja ligger geografiskt ganska exakt mitt i skärgården, med innerfjärdarna norr om Värmdö i väst och en egen skärgård i ost med Björkskär längst ut mot öppna havet. Det är en av de största öarna och här bor nästan 300 människor året runt. Byarna är stora med skärgårdsmått och har till stor del kvar sin karaktär från förra sekelskiftet. Möja sjuder av aktivitet, bland de totalt runt 60 företagen finns bland annat båtvarv, snickeri, affärer, fiskförsäljning, vandrarhem och krogar. Ön har både skola och dagis. Affär och flera boenden är öppna året runt.

Ön är perfekt upptäcktsfärder av olika slag. Det går att hyra cykel både i Berg på södra delen och i Ramsmora längre norrut. I Berg kan man också hyra kajaker och ge sig ut i den vackra och skyddade Möjaskärgården med fina vikar och skyddade små skär. Det finns markerade vandringsstigar på ön. Det finns gästhamnar i Kyrkviken, Löka och i Långvik. Möjas stränder är ganska otillgängliga för bad och inga fasta badplatser finns. Bastu finns på Ostholmen. Där finns också en Öppen bod där det går att övernatta. Text: Visit skärgården hämtad 13 juli 2020.

Länkar

Möja värdshus och bageri

https://www.facebook.com/pages/category/Restaurant/M%C3%B6ja-Hamnbar-220792088434354/
Möja hamnbar


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.